ESTRET DE GIBRALTAR. 16 K. 2011

Travessia realizada el 15/08/2011. Projecte esportiu i solidari. Distància final: 19 Km. Temperatura de l'aigua: 19 ºC.

ESTRET DE GIBRALTAR 2011/ ESTRECHO DE GIBRALTAR 2011: THE FILM

CONTRACTE:

Reunits d'una banda, Victor Galve (a partir d'ara, el nedador) i de l'altra, l'Estret de Gibraltar (en endavant, el REPTE). Acorden que el nedador convertirà el segon en el seu REPTE, i el travessarà amb la propulsió de braços i cames ... (sense la utilització de substàncies dopants), per a això, el dia i l'hora convinguda el REPTE es compromet a distreure els mals esperits que puguin posar en perill l'èxit final de l'aventura. A Tarifa .... d'agost de 2011.
...........................................
COL.LABORADORS:





   ......................
LA TRAVESSIA
La travessia entre els dos continents nedant,  suposa un dels majors reptes de qualsevol nedador d'aigües obertes. Forma part del grup de les set més emblemàtiques del món ( the Irish Channel, the Cook Strait, the Molokai Channel, the English Channel, the Catalina Channel, the Tsugaru Strait and the Strait of Gibraltar), les OCEAN'S SEVEN ( l'equivalent als Seven Summits, al món de l'alpinisme).


La distància mes curta de l’Estret de Gibraltar és des de la Punta de Oliveros ( Espanya)  fins a Punta Cires ( Marroc) amb una distància de 7,8 milles ( 14,4 Km) però per les característiques del creuament no es la més recomanable. La travessia idònia és des de l’illa de Tarifa, fins a les proximitats de la Punta de Cires. Éssent precís nedar entre 10 i 12 milles nàutiques ( 18 a 22 Km), degut a les corrents de l'Estret.

Diversos son els factors que fan d’aquesta travessia una de les mes complexes:

-         La distància a recórrer,  entre 18 y 22 Km.
-          Vèncer  les baixes  temperatures de l’aigua, entre 15 i 20 º C, segons l'estació.
-          I sobretot.....  les fortes corrents  de  la zona ( en algunes fases de la travessia poden arribar als 3 nusos ( 5,5 Km/h); son generalment de direcció Est, ja que predomina l’aportació d'aigua de  l’Atlàntic al Mediterrani i l’especial orografia de la zona fa que durant la travessia ens puguem trobar amb canvis sobtats de corrents, de diferents intensitats i sentit, així com diferents temperatures i/o salinitats).

Començarem l'aventura entre dos i tres hores abans de la pleamar, amb un coeficiente de marea mitjà. En condicions normals, a l'inici de la travessia ens trobarem amb una forta contracorrent de direcció OEST propera  a la costa que aprofitarem  per guanyar distància cap a ponent. A l'hora de la pleamar, la corrent s'anula i una hora mes tard  la corrent en direcció est  incrementarà  la seva intensitat, moment que hauríem d’estar com a mínim a la meitat del recorregut d’anada  i  ajudats per aquesta, arribarem a la costa marroquí, el més a prop possible de la Punta de Cires.



....................................
PROJECTE SOLIDARI

Des de l'any 2000 l'associació ACAU porta  a terme un programa d'ajuda al desenvolupament a Burkina Faso, amb atenció especial a la part de la  població més vulnerable: els infants orfes i abandonats, els discapacitats i les dones en situació d'extrema pobresa. Han construit tres centres d'acollida per a nens orfes, dos centres de salut, tres pous i una escola.

El projecte del 2011 és la contrucció:

-  Centre agro-ecològic de formació al Centre d'Acollida d'Infants Vulnerables de Guiba.
-  L'ampliació del centre d'acollida d'infants amb un dormitori per a deu nadons.
-  La construcció d'un pou.

El projecte de construcció d'un centre agro-ecològic  de formació per joves,  inclou una granja de gallines,  porcs, cabres i l'explotació agrícola de 2,5 hectàrees de terreny, que alhora permeti la generació de recursos per el centre d'acollida, amb l'objectiu que aquest sigui financerament autònom en un període de cinc anys.  Aquest projecte té també com a objectiu  la formació dels  joves del centre d'acollida  i de la zona de Guiba. Està previst que un mínim de sis joves, puguin rebre formació en tècniques agro-ecològiques. Un cop formats, cada jove es constituirà com a responsable i formador d'un equip de treball, que seràn supervisats,  a la vegada, pel personal expert responsable del centre de formació, de forma que progressivament, altres joves de la comunitat rural de Guiba puguin beneficiar-se dels coneixements, que els permeti una font de subsistència futura i millorar el desenvolupament agro-ramader de la zona. Les propostes de formació i capacitació professionals són considerades prioritàries, dins del Cadre Stratégique del govern de Burkina Faso per la lluita contra la pobresa.




La construcció d'un pou  permetrà als habitants de la vila de Guiba, poder disposar d'aigua per a ús domèstic més a prop de la seva llar. Actualment han d'anar cada dia a buscar l'aigua a una distància aproximada de 2,5 Km., el fet d'apropar l'aigua  facilitarà el  conreu de  les terres més properes, millorant d'aquesta manera la seva economia.

L'última de les propostes  és la construcció d'un petit dormitori amb capacitat per a deu nadons del centre d'acollida. En l'actualitat aquests nens  dormen als dormitoris d'infants més grans, fet que dificulta el seu descans i augmenta  el risc de ser contagiats per malalties infeccioses.
.....................................
EL REPTE

"20 mil braçades", són les que separen Àfrica d'Europa, tot un món... .

Els nostre repte es  arribar a Africa nedant...,  creuarem   l'ESTRET DE GIBRALTAR  i ajudarem a la ONG ACAU  a recaptar fons per  la  construcció d'un centre agro-ecològic de formació al Centre d'Acollida d'Infants Vulnerables de GUIBA ( BURKINA FASO) i   un pou d'aigua.






....................................
LOGISTICA

Per finalitzar amb èxit el repte, anirem acompanyats de:

-         embarcació d’acompanyament pneumàtica amb serveis sanitaris, que vetllaran en cada moment pel nostre estat i ens facilitaran avituallaments en cas de necessitat. Aquests avituallaments seran bàsicament líquids i sòlids ( fruita i barretes energètiques) per evitar la deshidratació.

-         Embarcació d’acompanyament de grans dimensions que anirà sondejant constantment el fons marí ( per evitar riscos d’animals perillosos), les corrents ( per detectar canvis en la previsió i prendre decisions) i estarà en contacte permanent amb les administracions marítimes ( per evitar el risc de col.lisions amb els vaixells de grans dimensions que circulen per l’Estret).
    .........................
DIFICULTATS

-         Temperatura de l’aigua.

La temperatura de l’aigua pot variar entre els 15 i 22 ºC en funció  de l’època de l’any.

-         Boira.

Als mesos estivals son freqüents les formacions de boira d’advecció,  que poden ser d’alta intensitat a les hores de sortida i posta del sol.

-         Trànsit de vaixells

L’Estret de Gibraltar és una de les avingudes marítimes més transitades del món amb una circulació diària de mes de tres-centes embarcacions. Això suposa un risc afegit, no tan sols d’abordatge, sino  d’incomoditat. Per evitar aquestes situacions, comptaren amb l’ajuda del Centre de Salvament Marítim de Tarifa, que emetrà a intervals regulars senyals d’avís a les embarcacions que hi circulen. De la mateixa manera, les embarcacions que ens acompanyaran disposaran de mitjans tècnics d’avís en cas de situacions de perill.

-         Corrents.

El problema més important que ens trobarem. Per minimitzar els  possibles canvis de previsió,   l’embarcació d’acompanyament i el MRCC de Tarifa faran seguiment de la nostra  trajectòria amb una freqüència de mitja hora, podent verificar si es van complint les previsions i en cas contrari prendre les mesures pertinents.

-         Marejos, vòmits i rampes.

L’aparició d’aquests símptomes podria ser fatal i obligarien a la suspensió de l'aventura.  Els intentarem minimitzar   la   preparació durant el mesos previs.

-         Condicions Meteorològiques.

El vent es un factor determinant per la culminació del repte amb èxit. L’Estret de Gibraltar, és una zona molt especial, meteorològicament parlant. Es crea un microclima  on predominen els canvis bruscos de vents, els llevants forts i persistents. Per finalitzar el repte amb èxit , haurem d’arribar  uns dies abans a Tarifa per tal d’estudiar la meteorologia  i  restar a l’espera  que les condicions de vent siguin les més  idònies.
..................................
CRONICA
Després d'una setmana de nervis, males noticies i un gafe que no hi havia manera de treure de sobre ( dies de fort vent de llevant no ens permetien ni començar i una intensa boira el dia 14 va fer suspendre la travessia després de cinc minuts de començar),..., el passat dia 15 d'Agost a les 13:25 hores tocava la terra de la costa Africana ( Punta Almansa).
Havia aconseguit el somni, creuar l'Estret de Gibraltar nedant: 3 hores i 52 minuts.

09:15: Ja fa estona que ens han confirmat que les condiciones son propicies, ens preparem i sortim en l'embarcació-guia cap a l'illa de Tarifa.
09:33: Toquem terra europea i l'Antonio, el patró de l'embarcació-guia dona la sortida.
10:00: Primer avituallament. Aquest primer tram ha servit per escalfar els braços. He començat fort, de moment em trobo bé.
10:30: Segon avituallament. Començo a trobar les primeres corrents fredes, de cop hi ha hagut un canvi de temperatura d'uns 18-19ºC a 16ºC ho noto i accelero per no refredar-me. Uns deu minuts després de la primera corrent freda ens trobem un altra corrent, aquesta superficial que dificulta que avanci. Sortim no sense esforç extra.
11:00: Tercer avituallament. Després de les corrents en contra hem entrat en una zona de mar de fons que m'ha marejat una mica. M'ha esquivat un vaixell mercant, veure'l des de l'aigua fa por!. Ens trobem a la meitat de la travessia en només una hora i mitja, aquest ritme es proper el record del creuament, potser he començat massa fort però no estic excessivament cansat.
11:30: Quart avituallament. Sense novetats. Creuem corrents molts fredes, els peus els tinc congelats. No hi penso. Poc a poc ens apropem a la costa Africana, intento no mirar i centrar-me només en l'embarcació-guia. Ens hem trobat amb enormes embarcacions, a diferencia del Quixot no els confonc amb gegants, confirmo que son vaixells de càrrega.
12:00: Cinquè avituallament. Hem travessat una zona de forta corrent cap a l'est que ha fet molt difícil l'avanç, la corrent ens desvia massa, crec que no arribarem a la Punta Cires.
12:45: Sisè avituallament. No em deixen gairebé parar, seguim travessant una zona de corrent intensa que em costa molt avançar. A aquestes alçades de travessia i per no enfonsar-me mentalment segueixo sense mirar a la costa, que no arriba mai. Cada vint braçades aixeco el cap i controlo on està l'embarcació-guia. Fa estona que m'he adonat que passa alguna cosa al meu voltant, des de l'embarcació d'avituallament estan més pendents del que passa al voltant que de mi. Imagino de que es tracta, jo segueixo al meu rotllo, ells passen de mi... jo passo d'ells.
13:10: No hi ha avituallament, de fet ja no hi haurà més. Noto que estic sol a l'aigua, segueixen passant de mi; l'embarcació guia a anys llum de la meva situació i la d'avituallament s'ha quedat darrera.... resulta que fa estona que han aparegut animalets.... després m'explicaran que ens han envoltat centenars de dofins. Jo només he pogut veure alguna ombra sota meu i he sentit sorolls, no se si eren els esperits de l'Estret que feia estona que s'havien despertat o els dofins que es preguntaven entre ells sorpresos que era allò ( jo) que es movia a l'aigua i si es menjava. També em seguia un ocell que fins i tot s'ha intentat menjar-se allò taronja que es movia, el meu cap.
13:15: Estem molt a prop, la corrent va en augment hi ha hagut moments que notava que no avançava, L'embarcació guia ha girat a l'Est, però al notar aquestes corrents m'ha fet canviar de direcció, ara, amb dificultats avanço. Estic molt cansat, però això ja està fet.
13:25: Ultimes deu braçades, de papallona, que encara podria tornar, ;-). Toco terra!!!!, a la Punta Almansa (per les corrents de la segona meitat de travessia hem fet un parell de quilometres més). Al fer el canvi d'estil, de crol a papallona, m'he adonat que hi havia alguna cosa blanca que es movia a la costa, es veu que eren autòctons de la zona. Al seure sobre una roca venen cap a mi. Des de les embarcacions em fan senyals alarmants que torni. Penso que aquests marroquins creuen que vinc de Mart... o jo que se..., el meu cervell no té massa capacitat per pensar, faig cas als meus acompanyants i per evitar un conflicte internacional, em llenço de nou a l'aigua. Es en aquest moment, sota l'aigua quan soc conscient que per fi ho he aconseguit, he creuat l'ESTRET DE GIBRATAR.

Pròxim repte: Estret de la Bocaina, de Lanzarote a Fuerteventura. 15 Octubre de 2011.


................................

PARTICIPA!

Com pots participar?


APORTACIÓ ECONÒMICA:

( la recaptació anirà íntegre al projecte solidari)

- Nedador virtual:


 Participa en la travessia amb nosaltres de forma virtual fent tu mateix/a les braçades que puguis i ajudan'ns a vèncer l'aigua de l'Estret i conquerir-la  per Africa. El que recaptem servirà per la contrucció d'un pou i la seva potabilització.


Cada braçada té un cost de : 1€

Per cada 12 braçades  (12 €), aconsegueix un braçalet antimosquits.

( Si fas la tranferència al compte d'ACAU, no oblidis de posar com a concepte: NEDADOR SOLIDARI+ el teu nom)
( Si vols un certificat per a desgravar a hisenda el teu donatiu pots trucar al 937887929 o per mail a: acaucat@gmail.com)


Pots fer la teva aportació a través de tranferència bancària, clicant l'enllaç:



                                                 NEDADOR VIRTUAL


- Granger virtual: Si ets mes aviat de secà o no saps nedar, tens  l'oportunitat d'ajudar-nos a  comprar animals per omplir la granja del nostre projecte:


            - Gallines: el cost de cada gallina es de 1 €.
            - Porcs: comprar un porc té un preu de 3 €.
            - Cabres: cada cabra ens costa 5 €.

( Si fas la tranferència al compte d'ACAU, no oblidis de posar com a concepte: GRANGER SOLIDARI+ el teu nom)
( Si vols un certificat per a desgravar a hisenda el teu donatiu pots trucar al 937887929 o per mail a: acaucat@gmail.com)


Pots fer la teva aportació a través de tranferència bancària, clicant l'enllaç:


                                                 GRANGER VIRTUAL




APADRINA:


ACAU està efectuant l'apadrinament dels nens  del Centre d'Infants Vulnerables a Guiba ( Burkina Faso), això permet assolir una part de les despesses de funcionament del centre.




                                                  APADRINA




FES DIFUSIÓ:


Ajuda'ns a difondre el nostre repte a tavés del les eines tecnològiques i xarxes socials  que et vingun al cap....